Πίσω
Διεθνές Περιοδικό Εγκεφαλικού
Η Παγκόσμια Οργάνωση Εγκεφαλικού (WSO) υποστηρίζει τους Ήρωες ΧΟΠΑ

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η γρήγορη πρόσβαση σε θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της ζωής και τη βελτίωση των εκβάσεων για τους ασθενείς που επιβίωσαν από εγκεφαλικά. Η ενημέρωση για το μήνυμα ΧΟΠΑ αποτελεί πυρήνα της Παγκόσμιας Καμπάνιας Εγκεφαλικού και των μελών του WSO σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά το σημαντικό κοινό για αυτό το μήνυμα, και μάλιστα ένα που δεν περιλαμβάνεται συνήθως στα προγράμματα ενημέρωσης, είναι τα παιδιά.

Με τον επιπολασμό του εγκεφαλικού στα παιδιά να είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι στον ενήλικο πληθυσμό, με τον παγκόσμιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στη διάρκεια ζωής να είναι στο 1 στα 4, εξοπλίζοντας τα παιδιά με τις βασικές γνώσεις για το πώς είναι ένα εγκεφαλικό και τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να είναι σωτήριο.

Για αυτό η WSO πρόσφατα υποστήριξε δημόσια το πρόγραμμα των Ηρώων ΧΟΠΑ και θα προσπαθήσει να εκτελέσει πιλοτικά και να αξιολογήσει αυτήν την πρωτοβουλία εκπαίδευσης επιπέδου νηπιαγωγείου και να βοηθήσουν με την τοπικοποίηση των πόρων και των δραστηριοτήτων για κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα Ήρωες ΧΟΠΑ δημιούργησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης κινουμένων σχεδίων, με έναν κεντρικό χαρακτήρα, τον Αλέξη, που γίνεται Ήρωας ΧΟΠΑ μαθαίνοντας πώς να νικήσει τον Κακό Θρόμβο και να σώσει τους Υπερήρωες στη ζωή του (τους παππούδες του). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην τάξη αρμόζουν στην ηλικία των παιδιών και περιλαμβάνουν υλικά εκμάθησης, όπως σύντομα βίντεο κινουμένων σχεδίων, δραστηριότητες για την τάξη και υλικά για το σπίτι, για πραγματική και ουσιαστική ενημέρωση. Υπάρχουν ακόμη και ιδέες για να βοηθήσουμε σχολεία και κοινότητες να συγκεντρώσουν κεφάλαιο, για να διευρυνθεί η συμμετοχή και να γίνει το πρόγραμμα πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ο Michael Brainin, πρόεδρος της WSO, δήλωσε για τη συνεργασία: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που εφαρμόζουμε πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ελπίζουμε ότι όχι μόνο θα βοηθήσει στη μετάδοση σωτήριων πληροφοριών, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης να κατανοήσουμε πώς να συνεργαστούμε καλύτερα με τα παιδιά για να υποστηρίξουμε την ευρύτερη ενημέρωση για το εγκεφαλικό και το μήνυμα ΧΟΠΑ.»

σχολίασε ο Jan van der Merwe, Επικεφαλής Έργου για την Πρωτοβουλία Angels στην Ευρώπη, που υποστηρίζει το πρόγραμμα Ήρωες ΧΟΠΑ. «Από την κυκλοφορία της Πρωτοβουλία Angels, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο από αυτά ήταν ότι οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα σημεία περίθαλψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη λανθασμένη διάγνωση ή στο ότι τα συμπτώματα δεν θεωρούνται αρκετά σοβαρά για να πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ότι πολλοί ασθενείς μεταβαίνουν και εισάγονται σε νοσοκομεία που δεν είναι σε «ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικων εγκεφαλικού». Και τα δύο αυτά λάθη οδηγούν συχνά σε πολύ χειρότερες εκβάσεις μετά το εγκεφαλικό. Για να συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, η Πρωτοβουλία Angels υποστήριξε το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να αναπτύξει το πρόγραμμα Ήρωες ΧΟΠΑ.

Το εγκεφαλικό θερίζει ζωές και μέσω της ενασχόλησης των παιδιών και των οικογενειών τους μπορούμε να κάνουμε κάτι για να διασφαλίσουμε ότι, όταν χτυπά το εγκεφαλικό, θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο μεταξύ ζωής και θανάτου, αλλά και επίσης μεταξύ της ζωής όπως την ξέρουμε και της ζωής με μια μόνιμη αναπηρία».

Τα πιλοτικά προγράμματα Ήρωες ΧΟΠΑ θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τα μέλη του WSO σε ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Αφρική. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Ήρωες ΧΟΠΑ του WSO, επικοινωνήστε στο campaigns@world-stroke.org

Επόμενο
Προηγούμενο
ΠΑΡΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
ΕΓΙΝΕ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software