Μέχρι σήμερα, οκτώ σχολεία και 383 παιδιά και οι οικογένειές τους ολοκλήρωσαν την αποστολή να γίνουν ΧΟΠΑ Ήρωες, στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Αθήνα). Ως ΧΟΠΑ Ήρωες εκπαιδεύτηκαν στην τάξη να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να ζητούν βοήθεια καλώντας στο 112. Καθώς ανεβαίνουν οι τόνοι στον διάλογο για την αξία της παραμονής στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργήθηκαν μεγάλα ερωτήματα για την τοπική ομάδα υλοποίησης από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ελλάδα και την κύρια ερευνήτρια, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χαρίκλεια Πρώιου, PhD CCC-SLP, μέλος του Ιδρύματος του Δικτύου Σχολείων για την Υγεία στην Ευρώπη (SHE). Έπειτα από ορισμένες συζητήσεις συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε νέες μεθόδους υλοποίησης του προγράμματος κατά την ψηφιακή εποχή. Δεδομένου ότι ο αποκλεισμός της καραντίνας κρατά τα παιδιά μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως τους παππούδες τους, έμοιαζε η ιδανική ευκαιρία για τα παιδιά να τους δείξουν πόσο τους αγαπούν και τους νοιάζονται. Ταυτόχρονα, τα παιδιά εκπαιδεύονται πλέον να αποκτούν μια ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα υγείας, η οποία θα τα συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής τους και θα τα κάνει υπεύθυνους πολίτες.
Η λύση μας ήταν να μετασχηματίσουμε το πρόγραμμα που θα πραγματοποιούνταν στις τάξεις σε μια σειρά από βίντεο 5 με διάρκεια 15 λεπτών το καθένα. Ζητήθηκε από τους γονείς να εγγραφούν πρώτα στον ιστότοπο www.fastheroes.com και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν τα βίντεο με την ίδια σειρά που αναπτύχθηκε το πρόγραμμα για υλοποίηση εντός της τάξης. Τα βίντεο περιλαμβάνουν μια ποικιλία διαδραστικών συνδυασμών εικόνων και ήχων, όπως ψηφιακά παραμύθια, χειροτεχνίες, ζωγραφική, παιχνίδια, αποστολές κ.λπ.
Η πιλοτική εφαρμογή περιλάμβανε 33 παιδιά ηλικίας 3-9 ετών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας [Χαλκίδα, Ελευθερούπολη, Καστοριά, Κατερίνη, Νάουσα, Πάτρα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και τώρα και στην Κύπρο (Λεμεσό και Λευκωσία)]. Ως μέρος της πιλοτικής εφαρμογής, ζητήθηκε από τους γονείς να αποστέλλουν μία φωτογραφία μετά από κάθε συνεδρία για να επιδεικνύουν την υλοποίηση των δραστηριοτήτων για το σπίτι. Η ομάδα παρατήρησε με μεγάλη χαρά την ευρηματικότητα αυτών των οικογενειών και τον ενθουσιασμό που είχαν για την εκμάθηση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές φωτογραφίες από τους μικρούς μας ΧΟΠΑ Ήρωες στην καραντίνα, κατά τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή πιλοτική έκδοση του προγράμματος.
Ως αποτέλεσμα της επιτυχίας αυτή της ψηφιακής πιλοτικής εφαρμογής, η καμπάνια βίντεο κυκλοφόρησε σε οικογένειες σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το φεστιβάλ KIDOT.
Ελπίζουμε οι ΧΟΠΑ Ήρωες να μπορέσουν να φέρουν κοντά τις οικογένειές τους αυτήν τη δύσκολη εποχή.