Πίσω
ΕΥΡΩΠΗ
Η Angels Initiative εντάσσει στα εργαλεία της τους Υπερήρωες

ΕΥΡΕΣΗ ΥΠΕΡΗΡΩΩΝ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικού, 1 στους 4 από εμάς θα εμφανίσει εγκεφαλικό στη ζωή μας. Ο WSO μας λέει επίσης ότι το εγκεφαλικό είναι θεραπεύσιμο. Σε πολλές χώρες αυτό δεν ισχύει ακόμη, καθώς πολύ λίγοι ασθενείς μεταβαίνουν σε νοσοκομεία που μπορούν να τους παρέχουν τη σωστή θεραπεία και ακόμη λιγότεροι ασθενείς φτάνουν εγκαίρως για να λάβουν θεραπεία που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβιώσουν από το εγκεφαλικό και να φύγουν στα δυο τους πόδια από το νοσοκομείο.

Εδώ και τρία χρόνια η Πρωτοβουλία Angels έχει προσπαθήσει σκληρά για να διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμα περισσότερα «νοσοκομεία σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών εγκεφαλικών» έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη που τους αξίζει. Προσπαθούμε επίσης σκληρά να διασφαλίσουμε ότι τα ασθενοφόρα μεταφέρουν ασθενείς εγκεφαλικού επεισοδίου μόνο σε αυτά τα νοσοκομεία και ότι, όταν το κάνουν, αυτά τα νοσοκομεία μπορούν να προσφέρουν τις καταλληλότερες θεραπείες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Οι ασθενείς συχνά δεν θεωρούν τα συμπτώματά τους αρκετά σοβαρά για να καλέσουν ασθενοφόρο και σε πολλές περιπτώσεις ζητούν βοήθεια πρώτα από φίλους, συγγενείς ή γενικούς ιατρούς, οι οποίοι συχνά τους συμβουλεύουν να μην καλέσουν ασθενοφόρο.

Έχουμε να λύσουμε λοιπόν δύο προβλήματα:

  1. Πρέπει να βελτιώσουμε την αναγνώριση των πιο συχνών συμπτωμάτων εγκεφαλικού.
  2. Πρέπει να μάθουμε στον γενικό πληθυσμό ότι το εγκεφαλικό είναι περιστατικό έκτακτης ανάγκης και ότι, αν αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν, πρέπει να καλέσουν ασθενοφόρο αντί να αναζητήσουν βοήθεια από αλλού.

Αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά σε καμία περίπτωση. Αναλογιστείτε για λίγο ότι η μέση ηλικία των ασθενών εγκεφαλικό τα 70 έτη. Αυτός ο πληθυσμός δεν περνά τον χρόνο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα ιατρικά ιστολόγια. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι δεν μπορούμε απλά να εκπαιδεύσουμε μόνο αυτούς και, καθώς η πρώτη αντίδραση είναι να ζητήσουν βοήθεια, πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε τους φίλους και συγγενείς τους στους οποίους μπορεί να απευθυνθούν όταν χτυπήσει το εγκεφαλικό.

Κατά την προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης σε αυτό το πρόβλημα, συναντήσαμε ορισμένα κοινωνικο-δημογραφικά δεδομένα που υποδείκνυαν ότι έως 50% της ηλικιακής ομάδας που προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε, προσέχουν τα εγγόνια τους τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην εργασία και των δύο γονιών ή στη συγκατοίκηση πολλών γενεών στα ίδια σπίτια. Αυτό μας έδωσε μια ιδέα.

Τι θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσαμε τα παιδιά ως μεσολαβητές της εκπαίδευσης των παππούδων, των φίλων και των συγγενών τους; Παρατηρήσαμε τα σπίτια των παππούδων και συνειδητοποιήσαμε ότι πολύ συχνά έχουν εικόνες και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα εγγόνια τους στους τοίχους. Μπορεί να είναι οι πιο άσχημες δακτυλομπογιές που υπάρχουν, αλλά έχουν θέση στον τοίχο τους λόγω της συναισθηματικής αξίας που έχουν. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι ίσως να μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να βάλουμε τα παιδιά να προσφέρουν ένα δώρο στους παππούδες τους που θα μπορούσε να τους ενημερώσει για το εγκεφαλικό και να τους υπενθυμίζει τα σωστά πράγματα μακροπρόθεσμα, καθώς θα είναι κρεμασμένο στους τοίχους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η στόχευση των γονιών ήταν πιο εύκολη, καθώς το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρούμε έναν τρόπο ώστε τα παιδιά να λένε στους γονείς τους να μεταβούν σε έναν ιστότοπο ή να μεταφέρουν σπίτι αυτά που έμαθαν στο σχολείο.

Το πρόγραμμα Ήρωες ΧΟΠΑ, που πρόσφατα έλαβε την υποστήριξη του WSO, στοχεύει στην επίλυση αυτού του ζητήσματος μέσω ενός προγράμματος εκπαίδευσης κινουμένων σχεδίων, με έναν κεντρικό χαρακτήρα, τον Αλέξη, που γίνεται Ήρωας ΧΟΠΑ μαθαίνοντας πώς να νικήσει τον Κακό Θρόμβο και να σώσει τους Υπερήρωές του.

Ένα δημιούργημα σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το πρόγραμμα είναι μια σχολική καμπάνια με στόχο τα παιδιά ηλικίας 5-8 ετών και αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων που αφορούν τέσσερις υπερήρωες. Σε χρονική περίοδο 5 εβδομάδων, αυτές οι δραστηριότητες θα τους διδάξουν να αναγνωρίζουν μερικά από τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού και τη σημασία του να καλέσουν ένα ασθενοφόρο στο 112, αν υπάρχει υποψία εγκεφαλικού.

Στα παιδιά ανατίθεται η αποστολή να εκπαιδεύσουν τουλάχιστον δυο Υπερήρωες. Κάθε εβδομάδα για 5 εβδομάδες, τα παιδιά θα εξατομικεύουν μια εκπαιδευτική κάρτα με μήνυμα για τους δύο Υπερήρωές του και θα τη στέλνουν σε αυτούς στο τέλος του προγράμματος. Όταν οι Υπερήρωες τις παίρνουν στα χέρια τους, καλούνται να τις βάλουν στον τοίχο ή στο ψυγείο του μαζί με όλες τις άλλες εικόνες που ήδη έχουν.

Για να εκπαιδεύσουν και την υπόλοιπη οικογένεια, θα δοθούν στα παιδιά και αφίσες για τα δωμάτιά τους και μάσκες για να παίζουν στο σπίτι. Θέλουμε οι Ήρωες ΧΟΠΑ να είναι ορατοί στα σπίτια και ενθαρρύνουμε τους γονείς να συμμετέχουν κι εκείνοι στη διασκέδαση, ζητώντας τους να συνδέονται μια φορά την εβδομάδα για να παρακολουθήσουν βίντεο, να απαντήσουν ορισμένες ερωτήσεις και να βοηθήσουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε νηπιαγωγεία στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα από τις πρώτες μας εφαρμογές ήταν πολλά χαρούμενα παιδιά, περήφανοι παππούδες και γονείς με σημαντικά αυξημένες γνώσεις για τα εγκεφαλικά.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην τάξη αρμόζουν στην ηλικία των παιδιών και περιλαμβάνουν υλικά εκμάθησης, όπως σύντομα βίντεο κινουμένων σχεδίων, δραστηριότητες για την τάξη, ένα τραγούδια για τους Ήρωες ΧΟΠΑ και υλικά για το σπίτι, για πραγματική και ουσιαστική ενημέρωση. Γενικά, το πρόγραμμα προσφέρει στις οικογένειες εργαλεία με διπλό ρόλο: τους βοηθούν να περνούν ποιοτικό χρόνο σαν οικογένεια και τους μεταφέρουν γνώσεις για τα εγκεφαλικά μέσω της ταυτόχρονης εκμάθησης.

Ένα από τα βασικά ελκυστικά στοιχεία αυτού του προγράμματος είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε. Ίσως είστε γιατρός ή νοσηλευτής που εργάζεται σε ένα νοσοκομείο σε ετοιμότητα αντιμετώπισης εγκεφαλικών και θέλετε να προσεγγίσετε την ευρύτερη κοινότητα για να κατευθύνετε τους ασθενείς στα σωστά νοσοκομεία, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα για θεραπεία. Εναλλακτικά, μπορεί να γνωρίζετε κάποιο μέλος προσωπικού διάσωσης που έχει εμπειρία επικοινωνίας με σχολεία ή ίσως γνωρίζετε κάποιον γονέα με ελεύθερο χρόνο ή ακόμη και κάποιον που έχει περάσει εγκεφαλικό και σχετίζεται με κάποιον οργανισμό υποστήριξης ασθενών εγκεφαλικού επεισοδίου: όλοι μπορούν να γίνουν εκπρόσωποι του προγράμματος Ήρωες ΧΟΠΑ.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μεταβείτε στον ιστότοπο στη διεύθυνση www.fastheroes.com και να εγγραφείτε ως εκπρόσωπος για τους Ήρωες ΧΟΠΑ. Η ομάδα θα σας παρέχει ό,τι χρειάζεστε για τη συμμετοχή του σχολείου σας, συμπεριλαμβανομένων των υλικών για την τάξη, ενός ιστοτόπου για τη συμμετοχή των γονέων και ακόμη και κάποια εκπαιδευτικά υλικά και υποστήριξη για να προχωρήσετε. Δεν θέλουμε απλά να εφαρμόσουμε την καμπάνια σε ένα σχολείο ή σε μία μόνο ημέρα, αλλά θέλουμε να γίνει μέρος του ετήσιου προγράμματος, γι' αυτό θα συνεργαστούμε μαζί σας για να σας παρέχουμε ιδέες για το πώς να κάνετε την καμπάνια βιώσιμη από οικονομικής άποψης, μέσω της δημιουργίας εμπορεύσιμου υλικού ή εράνων, κ.λπ.

Σήμερα τα υλικά του προγράμματος Ήρωες ΧΟΠΑ είναι διαθέσιμα και τοπικά προσαρμοσμένα (αριθμός έκτακτης ανάγκης και γλώσσα) για τη Ρωσία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν. Καθώς το ενδιαφέρον θα αυξάνεται, θα αυξάνουμε και το εύρος της προσαρμογής.

Στην Πρωτοβουλία Angels πιστεύουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο, τώρα και στο μέλλον. Ακριβώς όπως προσφέρουμε εργαλεία για να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους χρόνους που φτάνετε στη θεραπεία ή τη δυνατότητα να διαβάζετε μια αξονική τομογραφία, η καμπάνια Ήρωες ΧΟΠΑ είναι η λύση που σας προσφέρουμε για τη διαχείριση της ενημέρωσης της κοινότητας για το εγκεφαλικό.

Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ένας Υπερήρωας κάθε φορά.

 

Επόμενο
Προηγούμενο
ΠΑΡΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
ΕΓΙΝΕ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software