ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
1
Τι προκαλεί το εγκεφαλικό
2
Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη του εγκεφαλικού
3
Η αντιμετώπιση ενός οξέος εγκεφαλικού
4
Ήξερες οτι
5
Σχετικά με εμάς
Επιστροφή στο "Σχετικά με εμάς"
Πρόοδος
0%
Πλήρης
Τι προκαλεί τα εγκεφαλικά

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά δεν είναι τόσο συχνά και αποτελούν περίπου το 15% όλων των εγκεφαλικών. 

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι το αποτέλεσμα ενός θρόμβου που φράζει μια αρτηρία στον εγκέφαλο.

Αν θέλετε να αποφύγετε το εγκεφαλικό, πιθανόν να αναρωτιέστε πώς δημιουργείται αυτός ο θρόμβος και τι μπορούμε να κάνουμε για το αποφύγουμε. Με πολύ απλά λόγια, οι θρόμβοι αίματος προκαλούνται συχνότερα λόγω δύο αιτιών: Ταλαιπωρημένες αρτηρίες και αίμα που δημιουργεί θρόμβους περισσότερο από το κανονικό.

Ταλαιπωρημένες αρτηρίες

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο αρτηριοσκλήρυνση. Αν όχι, μην ανησυχείτε, είναι ιατρικός όρος για τη νόσο των αρτηριών.

Υποθέστε ότι οι αρτηρίες σας είναι λαστιχένιοι σωλήνες ποτίσματος.

Η βρύση είναι η καρδιά σας που στέλνει το υγρό (το αίμα) στον σωλήνα (τις αρτηρίες σας). Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις αρτηρίες και τον σωλήνα ποτίσματος είναι ότι το υγρό (αίμα) δεν φεύγει από το σύστημα. Παραμένει στην κυκλοφορία και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία εκεί που χρειάζονται.

Τώρα φανταστείτε τι θα συμβεί στον σωλήνα σας, αν φράξει στην άκρη του και η πίεση που έρχεται από τη βρύση αυξηθεί. Καθώς το υγρό δεν θα μπορεί να διαφύγει, η πίεση θα αρχίσει να αυξάνεται. Βραχυπρόθεσμα, ο σωλήνας είναι αρκετά ελαστικός για να αντιμετωπίσει την αυξημένη πίεση, αλλά αν αυτό συνεχιστεί για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, ο σωλήνας μπορεί να αρχίσει να σπάει. Ειδικά αν ο σωλήνας με την πίεση έχει μείνει στον ήλιο, θα γίνει τελικά σκληρός και ανελαστικός. 

 

Το αρτηριακό σας σύστημα είναι ακριβώς το ίδιο.

Αν η πίεση στις αρτηρίες αυξηθεί για κάποιο λόγο (όπως για παράδειγμα όταν βάζει γκολ η ομάδα σας), οι αρτηρίες σας μπορούν να την αντιμετωπίσουν, καθώς είναι ελαστικές. Όμως, αν αυτή η αυξημένη πίεση παραμένει για πολλά χρόνια, η συνεχής πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μικρών ρωγμών στα τοιχώματα των αρτηριών σας.

Ευτυχώς το σώμα σας έχει κάτι που έχει σχεδιαστεί για να φτιάχνει αυτές τις ρωγμές. Αυτό το «κάτι» είναι η χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι αναγκαία γιατί επιδιορθώνει τα κυτταρικά τοιχώματα και τη φθορά που προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως στο παραπάνω παράδειγμα.

Το πρόβλημα είναι ότι αν το πρόβλημα της πίεσης επιμείνει ή αν έχετε πολύ υψηλή χοληστερόλη, η μικρή αυτή βλάβη μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερη χοληστερόλη. Πλέον μπορεί να συσσωρευτούν και άλλες ουσίες και, ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα της αρτηρίας μπορεί να γίνουν πιο παχιά και λιγότερο ελαστικά. Αυτό μπορεί να φτάσει σε σημείο που η αρτηρία θα φράξει τελείως. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές είναι ότι αυτή η πλάκα που δημιουργείται στα τοιχώματα της αρτηρίας μπορεί να γίνει ασταθής και να διασπαστεί, να μετακινηθεί μέσω του κυκλοφορικού και να φράξει μια αρτηρία κάπου στον εγκέφαλό σας. 

Ελληνικά
Ελλάδα
Ελληνικά
Ελλάδα
Προεπιλογή
Αργεντινή
Βραζιλία
Βουλγαρία
Καναδάς
Χιλή
Κολομβία
Κροατία
Τσεχία
Εκουαδόρ
Γεωργία
Γερμανία
Ουγγαρία
Ισλανδία
Ιταλία
Kazakhstan (Russian)
Kazakhstan (Kazakh)
Κιργιστάν
Λιθουανία
Λετονία
Μαλαισία
Μολδαβία
Περού
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σιγκαπούρη
Σλοβακία
Νότια Αφρική
Ισπανία (Ισπανικά)
Ισπανία (Καταλανικά)
Ταϊβάν
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ηνωμένο Βασίλειο
Ουκρανία
Ουζμπεκιστάν
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
X
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
<
ΕΓΙΝΕ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software